Även Moderaterna tar nu avstånd från Fria Tider

Moderaterna i Södertälje tar avstånd från Fria Tider. Ja det går längre än s, de tar ”kraftigt avstånd från allt samröre med Fria Tider och delar inte på något sätt deras syn på människor”.

Så vad är det då som ligger bakom detta kraftfulla avståndstagande? Fria Tider är en webtidning som publicerar nyheter ofta på ett konsekvensneutralt sätt och ibland förekommer krönikor som innehåller åsikter som skribenten själv är ansvarig för. Fria Tider är ingen konstig tidning utan en plats då man förmedlar information som sällan eller aldrig publiceras i maktens medier.

moderaterna-friatider

Inom etablissemanget ser man ned på Fria Tider för att man inte klarar att handskas med annan information än den som påbjuds av makthavarna. Det är inte bara etablissemanget som ser ned på Fria Tider, även ledningen inom Sverigedemokraterna har sedan tidigare svartlistat Fria Tider såtillvida att man kan bli utesluten om man delar tidningens länkar. Fria Tider har från sverigedemokratiskt håll kallats för en ”neofascistisk” sajt.

Informationsfriheten och friheten att välja vilka publikationer man själv vill läsa är allvarligt hotad om man som politiker inte ska få läsa vilka tidningar eller böcker man vill och kanske rekommendera texter som man läst för att stärka en tes – eller av någon annan anledning.

Sverige har en extremt smal åsiktskorridor där politiker, media och andra makthavare av diffusa skäl försöker hindra människor från att tillgodogöra sig information. Den inställningen måsta alla frihetssinnade människor var med på att försöka bryta. Ingen självständigt tänkande människa ska behöva acceptera att andra försöker hindra vuxna medborgare från att läsa vad de vill vare sig det är pappersmedia eller texter på nätet.

Den som försöker tvinga andra eller hota andra med repressalier om de läser något eller delar länkar från sidor på nätet som makthavarna ogillar bör få kritik för det. Det enda som händer med vårt samhälle när någon försöker ta bort våra individuella friheter att läsa och tänka fritt är att det blir lättare för samhället att demonisera vissa människor och vissa åsikter. I ett normalt samhälle ska man kunna dela länkar och åsikter som man vill, men att man inom vissa rörelser inte ens kan dela en länk på nätet är alarmerande illa och allvarligt. Det är mer åsiktsfrihet vi behöver, inte mindre. Därför måste alla som försvarar total yttrandefrihet hjälpas åt att se till att ingen hotar den. Partier som kväver friheten för egna medlemmar att läsa och dela länkar ska kritiseras och trängas tillbaka till förmån för mer frihetliga rörelser.

I helgen var det en person inom moderaterna i Södertälje som lade upp en länk till en artikel från Fria Tider. Artikeln handlade om en rapport som moderaterna hade beställt från riksdagen utredningstjänst. Artikeln innehöll inga sakfel eller anmärkningsvärda åsikter. Men det räckte ändå för att man inom partiet skulle göra ett kraftfullt avståndstagande från Fria Tider. Dessutom omplacerades personen som lade upp länken.

Vi ska inte ha det så här i Sverige och vi ska inte tolerera inskränkningar i våra friheter vilka det än är som försöker inskränka dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s