Publicistklubbens sektmöte för inbördes beundran på Källkritikens dag

När publicistklubben höll sitt sektmöte för inbördes beundran den 13 mars i Stockholm var mötet helt förutsägbart. Ett antal journalister som vanligtvis håller varandra om ryggen vill sitta där och hålla sitt möte i fred och slippa varje form av kritik.

En av de inbjudna var Mathias Ståhle från Eskilstuna-Kuriren som skrivit ett reportage om Granskning Sverige som innehöll mängder av fel och rena påhitt. När mediekritikern Fabian Fjälling hörde talas om mötet ringde han till publicistklubbens ordförande för att ställa frågor som Häger borde rikta till Ståhle. Fabian vill helst vara med på plats själv, men blev inte ens inbjuden trots att mötet delvis skulle handla om honom.

När Fabian frågade om den kommande debatten på publicistklubbens möte, så sade Häger att ”det är kanske ett samtal mera”. Men när Häger sedan medverkade på mötet så kallade han det en debatt. Fjälling hade alltså rätt och visade med facit i hand att Häger slirade på sanningen.

Fjälling ville vara med på mötet, men Häger hade inga som helst avsikter att bjuda in någon som vill kritisera en etablerad journalist. Fjälling bad då Häger att ställa frågor till Mathias Ståhle och i samtalet lovade Häger att göra det. (Hela samtalet finns här)

Men istället för att ställa frågor till Ståhle så gjorde Häger bara en kommentar om vad Fjälling sagt. Mathias Ståhle påstod inlindat att Granskning Sverige sprider fejknyheter, men kom själv med felaktiga påståenden. Mathias Ståhle om Granskning Sverige:

Efter avslutad intervju så klipper man ihop ett samtal och lägger på lite nya faktauppgifter som aldrig förekom i diskussionen och sedan skapar man en sorts, jag brukar kalla det för fejknyhet i intervjuform.

Publicistklubben har publicerat en video med en del av mötet där det framgår vilket förakt man visar mot Fabian Fjälling bara för att han ringt och ställt kritiska frågor.

De inblandade i sammanhanget är:

Björn Häger. Publicistklubbens ordförande som vägrade att bjuda in mediekritikern Fabian Fjälling till mötet Källkritikens dag.

Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren fick medverka och fritt sprida fejknyheter om Granskning Sverige, vilket han gjort tidigare i sin tidning. Varje gång Granskning Sverige försökte få tag i honom efter publiceringen så höll han sig undan.

Fabian Fjälling. Modig och klok mediekritiker som ställer frågor till journalister och andra makthavare, men dessa makthavare gömmer sig, slänger på luren eller säger att de plötsligt måste på möte. Fjälling har avslöjat ett genomkorrumperat maktetablissemang som springer och gömmer sig så fort de får frågor.


Följande dialog utspelade sig på Publicistklubbens möte:

BH = Björn Häger, MS = Mathias Ståhle.

BH: Ni från Eskilstuna-Kuriren gjorde en granskning av några som själva tyckte att de var granskare.

MS: Ja du syftar på Granskning Sverige.

BH: Kan du berätta om det som har varit väldigt uppmärksammat de senaste veckorna. Kan du berätta hur det började?

MS: Jag kanske kan förklara, alla kanske inte har läst, men Granskning Sverige är då alltså, dom kallar sig för ett medborgarinitiativ, eller medborgarjournalister, och det dom gör eller har gjort under alla år, är att dom tar kontakt med journalister, med förtroendevalda eller representanter för företag eller föreningar som vanligtvis som dom själva finner misshagliga och gärna vill göra bort eller avslöja.

Man ringer upp ganska försåtligt och låtsas att man är en vanlig kund eller lyssnare eller läsare som vill ställa några frågor, och sedan leder man över det här samtalet på lite mer grälsjukt territorium. Efter avslutad intervju så klipper man ihop ett samtal och lägger på lite nya faktauppgifter som aldrig förekom i diskussionen och sedan skapar man en sorts, jag brukar kalla det för fejknyhet i intervjuform. Det är inte en renodlad nyhet att man säger att människan har aldrig landat på månen, utan det kan vara ämnet, och sedan klipper man in en människa som till synes bekräftar det här som man ville diskutera, även om det inte var det man diskuterade från början alla gånger.

BH: Dom själva skulle säkert säga ’ja men det där är ju precis som Janne Josefsson och andra journalister håller på’.

MS: Ja det skulle dom säkert göra, men det är inte så som Janne Josefsson och andra journalister håller på, punkt.

BH: Därför att…?

MS: Därför att Janne Josefsson och andra journalister är ute efter, när man återger ett samtal, så återger man innehållet på ett sakligt och ärligt sätt. Om jag sitter och pratar med Martin om fotbolls-VM så går inte jag hem sedan och skriver en artikel om att jag och Martin har suttit och pratat bandy-VM.

BH: Känner du att, liksom, har jag blivit uppringd av dom här, dom ringer ju anonymt då. Du avslöjade ju namnet på en av dom.

MS: Det var faktiskt inte jag som gjorde det, men han klantade sig lite och råkade röja sig själv till en tidigare journalist som heter Malin och bor i Göteborg. Så det var faktiskt hon och Expressen som avslöjade namnet på honom.

BH: Och namnet är då…?

MS: Fabian Fjälling.

BH: Och Fabian Fjälling ringer alltså då till mig idag, apropå att… och undrar varför han inte är med i den här debatten, men han bor då i Göteborg. Vad jag förstod så var han inbjuden till debatt med publicistklubben i Göteborg.

MS: Jag var ju på publicistklubben i Göteborg för ett par veckor sedan och då blev jag informerad om att han hade, då hade precis röjt sin identitet av misstag, och då hade han bjudits in men enligt arrangören så hade han då tackat nej.

BH: Nu kan man då lyssna på nätet (Björn Häger skrattar föraktfullt) när han talar om för mig vad jag ska ställa för frågor till dig i den här debatten.

MS: Kan du inte ställa dom frågorna då?

BH: Ja vi hinner inte det på tre minuter..

MS: För jag har inte hunnit lyssna.

BH: Han undrar, han tycker att det är fel att du kallar honom för troll, han tycker inte att han ägnar sig åt hat, han tycker inte att han har någon koppling egentligen till Fria Tider och han tycker också att ni gör fel när ni säger att han betalar folk som ska ringa. Han tycker inte heller att dom kan beskrivas som välorganiserade. Så nu har han framfört det.

MS: Ok. Jag håller inte med, räcker det? Eller vill du att jag ska utveckla det?

BH: Vi hade en lång diskussion om vad ett troll är, jag vet inte om vi blev så klara på det men…troll och hat och sådant, det är så subjektiva saker, men det är med han hävdar i alla fall att det är fel att dom ska ha betalat dom som har ringt.

MS: Hurvida dom har betalat eller inte, det vet vi ju faktiskt inte. Det framgår av dom reportage vi skriver, däremot så ser vi att dom erbjuder betalning. Det här reportaget vi gjorde, gjorde vi på det sättet att, jag använde samma försåtliga metod, det vill säga jag skapade en anonym profil, svarade på deras annons där dom erbjuder människor som hjälper dom och producera klippen, betalning och skrev ett ganska naivt mejl på temat ’jag har hört att man kan få betalt för det här, hur gör man?’ och får då svaret att ’om du ger oss ett klipp som vi kan få 3 000 klick på så får du tusen spänn. Det är i mina ögon ganska glasklart. Det var Fabian Fjälling som skrev svaret på det där mejlet under sin dåvarande pseudonym Erik Johansson.

BH: Han heter Fabian Fjälling på riktigt alltså?

MS: Han heter Fabian Fjälling, men kallade sig Erik.

BH: Han säger i alla fall till mig att nu får vi så mycket uppmärksamhet, så nu har vi fått pengar, så nu kan vi betala dom som ringer.

MS: Vad trevligt för honom.

BH: Jag tycker vi ska avsluta här, klockan lider…

MS: Frågan är om skatteverket vet det?

BH: Ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s