Julia Caesars söndagskrönika: Den fjärde statsmakten

Tim-Pool-NoGoZoner

”Vi är många som vet exakt vad som pågår. Vi lever i skiten, vi pratar om det hela tiden och vi arbetar för att lösa de här problemen. Vi gör det så att andra människor kan leva komfortabelt.”

Den amerikanske frilansjournalisten Tim Pool sitter på ett hotellrum i London och säger det här. Det är hans 31-årsdag, och han har firat med fish and chips tillsammans med sin fotograf Emily.

Med yllemössa nerdragen över öronen har Tim Pool rest runt i Sverige och ställt de frågor journalister ska ställa men som svenska journalister inte ställer, eftersom de har blivit en del av etablissemanget och är mer upptagna av att skydda sina egna positioner och privilegier och agera politiska aktivister än av att göra sitt jobb. På bara någon vecka har utländska journalister lyckats riva plåstret av Sveriges sår bättre och mer effektivt än deras svenska kolleger har lyckats med på 30 år.

Tim Pool är en del av Den fjärde statsmakten

Tim Pool är en del av Den fjärde statsmakten, precis som den krönika du läser nu. Det är vi som skildrar de delar av verkligheten som gammelmedia utelämnar, det är oss de fruktar så till den grad att de med alla medel vill tysta och förinta oss.

Tim Pool reser till krigszoner och andra konflikthärdar världen runt och bedriver fri och oberoende journalistik. Sina reportage lägger han ut på youtube. Hans arbete finansieras av tittare och donatorer. Han får ofta höra från sina tittare att hans rapporter är deprimerande. Men det arbete han gör är viktigt, säger han:

”Det handlar om saker som vi måste känna till om vi vill att världen ska bli bättre. Det finns människor därute som arbetar med de mest fruktansvärda saker. Material som suger. Men de som fokuserar på det arbetet formar ett slags barriär som håller andra människor i säkerhet, låter dem leva bekväma liv.”

Det Tim Pool förmedlar är också min och andras erfarenhet i alternativmedia. Tack vare att vi är ett växande antal personer som offrar mycket i våra personliga liv och arbetar med att förmedla alternativa sidor av verkligheten kan alla som inte vill eller orkar engagera sig leva med högre kvalitet, med ett större utbud av information.

De utländska reportrarna berättar inget nytt. De berättar ingenting som inte svenska alternativmedia har rapporterat om i många år. Skillnaden är att de gör det på engelska, opinionstrycket blir större för att de når ut till en internationell publik, och de kan inte stigmatiseras och tystas lika effektivt av svenska media.

Media sviker sin uppgift som Den tredje statsmakten

I ett normalt demokratiskt samhälle ser maktfördelningen ut så här:

Den första statsmakten – Regeringen.
Den andra statsmakten – Riksdagen.
Den tredje statsmakten – Massmedia.

I ett normalt demokratiskt samhälle ska Den tredje statsmakten, det vill säga media, granska de två första. Det fungerar inte i Sverige. Etablerade media sviker sedan länge sitt demokratiska uppdrag att granska makten och ge allmänheten korrekt och saklig information. Journalistik har förvandlats till politisk aktivism.
Alla sökande under 40 berättar vad de “brinner för”

”Öppna en tidning som tryckts i dessa dagar och allt du får är ett nervöst, ångestsvettigt positionerande. Det mesta är signaler och semaforer som handlar om vad skribenten är för person” skriver Johan Hakelius, chefredaktör för Fokus.

”Jag råkar anställa journalister då och då. Alla sökande under 40 berättar om vad de “brinner för”. De räknar upp vilka behjärtansvärda frågor de vill ta sig an och beskriver hur de vill förändra världen. Nästan ingen försöker sig på en rak och opassionerad beskrivning av världen. Det verkar kort sagt inte finnas minsta insikt i den här generationen om att aktivism och god journalistik är helt olika saker.”

Paniken handlar om att de förlorar makt

Journalisternas uppenbara desperation och panik handlar om att de förlorar makt. En makt som de länge har tagit för given. Medias makt är dubbel och därmed oerhört stark. De har dels makten över formuleringsprivilegiet, att ta sig rätten att avgöra vad som är sanning och verklighet och vad som inte är det, och att påtvinga allmänheten denna uppfattning.

Tätt kopplad till makten över formuleringsprivilegiet är pengar. Om man får riklig utdelning i plånboken för att sitta på en komfortabel kontorsstol på en redaktion och dagarna i ända mörklägga verkligheten för vanligt folk, och dessutom får ryggdunkningar av chefer och kolleger – varför skulle man avstå? Lägg till detta att social status och möjlighet att bo ståndsmässigt i ett helvitt och attraktivt bostadsområde långt från mångkulturen kommer med de övriga privilegierna.

Därför behövs Den fjärde statsmakten

Eftersom den tredje statsmakten sviker finns och behövs Den fjärde statsmakten, medborgarmedia eller alternativa media. Vi är en folklig rörelse som kommer ur ett organiskt behov, ett tomrum där gammelmedia lämnat walk over. Vi behövs för att gammelmedia så ofta ljuger, mörklägger och utelämnar. Vi behövs för att media i alltför stor utsträckning har en egen vänsterpolitisk agenda – nästan all information silas genom ett ideologiskt filter innan den når allmänheten.

Vi behövs för att vi är fria att tänka och skriva vad vi vill. Vi växer och blir allt starkare. Vi är ekonomiskt oberoende i bemärkelsen att ingen äger oss och kräver avkastning av oss. Vi låter oss inte styras av några överordnade intressen. Ingen bestämmer åt oss vad som är tillåtna respektive förbjudna fakta. Vi har den frihet som journalister i gammelmedia avundas oss men alltför sällan gör någonting för att själva erövra.

En ständigt pågående Davids kamp mot Goliat

När mainstream-media arbetar på att tysta folklig opposition har de enorma resurser bakom ryggen. Vi som kämpar emot är färre än de. Vi har inga resurser utan kan bara lita till oss själva och varandra. De flesta av oss arbetar ideellt, det vill säga gratis, och på vår fritid. Det är en ständigt pågående Davids kamp mot Goliat.

På Davids sida har vi i Den fjärde statsmakten dock någonting som Goliats trupper saknar: en lidelse för sanningen och för att återupprätta vårt land och stoltheten över Sverige efter årtionden av brutalt åsiktsförtryck.

Läs resten av krönikan här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s