Expressen fortsätter sin hemfridsbrottsjournalistik – våldgästar Granskning Sverige-medarbetare i hemmet | Avpixlat

Till Diamant Salihu, Expressen.

diamant.salihu@expressen.se>

kopia:
thomas.mattsson@expressen.se
71717@expressen.se
magnus.alselind@expressen.se
karin.olsson@expressen.se

Det är ett skrämmande beteende som du visar prov på som ”journalist” i detta videoklipp mot en medarbetare från Granskning Sverige. Det är bra att han inte släppte in dig i sitt hem. Det hade inte heller jag gjort. Hur hade du reagerat om Granskning Sverige eller massinvandringskritiker hade besökt ditt hem med videokamera och ställt kritiska frågor om den hemfridsstörande, integritetskränkande och äckliga ”journalistik” som du och några av dina medarbetare på Expressen ägnar er åt, samt därefter publicerat videoklippet på internet?

Det är bra att Avpixlat nämner om Expressens samarbete med den vänsterextrema Researchgruppen.

Källor:

http://avpixlat.info/2017/03/02/expressen-fortsatter-sin-hemfridsbrottsjournalistik-valdgastar-granskning-sverige-medarbetare-i-hemmet/

http://snaphanen.dk/2017/03/02/julia-caesar-i-aasiktsdiktaturens-tjanst/

Paul Nilsson


Svar från Thomas Mattsson:

Hej Paul,

Den video som du refererar till är publicerad av främlingsfientliga Granskning Sverige, som har en politisk agenda som syftar till att ifrågasätta migrationspolitiken genom att försöka underminera de journalistiska medier som arbetar med press- och yrkesetik och som publicerar sig i grundlagsskyddade verksamheter. Det står naturligtvis envar fritt att diskutera politikområden, men Granskning Sverige har avslöjats med att ljuga och förvanska innehållet i de ”intervjuer” som spridits. Arbetsmetoderna har varit ungefär desamma som på hatsajter, och då blir det naturligtvis ett samhällsproblem eftersom det trots allt finns lyssnare, tittare och läsare som tror på GS och hatsajter.

Nåväl. Du kan läsa mer om GS i Eskilstuna-Kuriren på http://www.ekuriren.se/tjanster/granskning-sa-styrs-den-svenska-trollfabriken-som-sprider-hat-pa-natet/ eller lyssna på Sveriges Radio här: http://t.sr.se/2mCIBNG

I den video som GS spridit nu framställs det, felaktigt, som om Expressen bara åkt hem till en person utan att söka hen på andra sätt före. Det framställs också, felaktigt, som om reportern tar tagit i hens ytterdörr. Och så vidare.

Det är heller inte så, som du felaktigt påstår, att den som öppnar dörren inte bjuder in reportern. Tvärtom. De gärna videon igen: Diamant Salihu är välkommen in. Det förekommer heller inget ”hemfridsbrott”, som du felaktigt påstår, utan det som sker är vedertagen journalistisk verksamhet.

Men i sak har Expressen agerat journalistiskt och kontaktat personen för att ge hen en möjlighet att kommentera uppgiften att hen företrätt en främlingsfientlig gruppering. Det är helt normal publicistisk verksamhet för etablerad media. Det finns inget klandervärt eller hotfullt i reporterns agerande givet att det är tydligt att reportern representerar en välkänd, prisbelönt journalistisk verksamhet.

Om, som du antyder, vem som helst skulle ringa på en dörr och där agera med politiska motiv skulle det kunna uppfattas annorlunda, naturligtvis, men det är ju inte fallet i den transparenta gärning som vi ser i videon. Det är alltså en viktig distinktion här: om det hade varit en hatsajt som ringt på hemma hos den här personen skulle nog situationen upplevts annorlunda, vilket man måste ha respekt för. Hatsajterna själva vill gärna göra likhetstecken mellan sitt spridande av ofta ren rasism och det som public service och etablerade kommersiella etablerade medier gör, men det är ju en liknelse som knappast låter sig göras.

Trevlig kväll

Thomas Mattsson


 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s